onsdag 5 december 2012

Råd av dietist

Idag var vi på BVC, där vi mammor i föräldragruppen fick lyssna på en dietist vad det gäller den första maten. Det var väldigt intressant tycker jag, för det är så mycket som har blivit förändrat.

Till exempel rekommenderas det att amning/ modersmjölksersättning ges som huvudföda till 6 månaders ålder. Förr skulle man helst börja med att introducera olika grönsakspureer och gröt redan från 4 månader. Nu menar Livsmedelsverket att man från 4 till 6 månader ska låta barnet smaka på lillfingret lite, lite av övriga familjens mat, bland annat för att lyckas få själva smakupplevelsen tillgodosedd. Det enda man måste tänka på är att maten som bebisen smakar på inte får vara saltad, för det klarar inte deras små njurar av ännu.

Från 6 månader sedan, kan man ge smakportioner i form av puré av alla möjliga slags grönsaker. Dietisten påpekade att man skulle vara försiktig när man börjar införa gluten (och komjölk) i kosten, med exempelvis gröten och vällingen, att man därför bör ge smakportioner av detta i kombination till amning ett bra tag innan det blir riktiga portioner. Sedan blev vi avrådda från att ge barnen majskrokar, som man ser många bebisar sitter och äter för jämnan i vagnen och överallt. De fastnar tydligen på ett klistrigt sätt i munnen och på tänderna och ger därför ökad risk för karies. Det är bättre och nyttigare med de gamla vanliga hederliga smörgåsrånen om man vill ge nåt mellan målen. Överhuvudtaget bör man tänka på att inte alltid ge sitt barn något att småäta på mellan målen, eftersom det skapar ett behov av att ständigt äta.

Något som var helt oförändrat sen förr är att Livsmedelsverket trycker på vikten av att barn behöver det viktiga omättade fettet och Omega 3 och 6. De flesta barn och även vuxna får i sig för lite fet fisk, skaldjur och vegetabilisk olja.

Intressant som bara den tycker jag, det här med mat och kostråd. Det klart att rekommendationerna ändras i och med alla ökade allergier och inte minst med tanke på Diabetes typ 1 som också ökar bland barn. Det känns viktigt att lyssna och ta till sig råden och nya riktlinjer som kommer fram tycker jag.

Kanske borde jag blivit dietist istället för lärare så långt som det här inlägget blev? Kollade faktiskt upp lönen för dietister en gång och den ligger ungefär lika lågt som lärarnas, så ekonomisk sett hade det ju inte varit någon skillnad.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej!
Vad roligt att du läser min blogg! Kommentera gärna om du vill!